5 april 2007 - åsiktsdilemman

Så, nu börjar jag minsann få till den här sidan lite.

Den senaste tiden har jag funderat ganska mycket över det här med att rösta. Det är ju inte alltför många år kvar nu och således är det väl dags att faktiskt komma på var man egentligen står. Innan jag tar det steget måste jag dock bestämma mig för vad det egentligen är som bör avgöra vilket parti man sympatiserar med. Själv känner jag att det hela är ganska problematiskt då jag lever som en moderat men tänker som en socialist, åtminstone vid en ytligare anblick. Frågan är alltså om jag borde ändra på mitt levnadssätt eller mina åsikter. Det lutar åt det senare men säker är jag inte. Det enda jag vet är att jag känner mig lite halvfalsk när dessa två saker går isär så totalt.

En annan aspekt att fundera över när man ska välja sida är vad som egentligen bör styra valet. Bör man gå efter vad som är bäst för en själv, bäst för samhället eller bäst för samhällets svagaste delar?
Jag vet att någon (vem kan jag verkligen inte lyckas få mitt minne att locka fram) sagt något i stil med "ett samhälles framgång kan bedömas efter hur dess fattigaste medborgare mår". Det låter ju ganska vettigt men å andra sidan är jag mer intresserad av mig själv än av samhällets framgång. Jag är mycket intresserad av att hjälpa andra men bara om det inte betyder att jag förlorar en massa (vare sig det nu är pengar, tid eller något annat) på det. Att konstatera att jag är oerhört egoistisk (vare sig det nu anses vara en bra eller dålig egenskap) är inte speciellt svårt, frågan är bara om jag bör låta den egoistiska delen av mig styra eller ej.

Dessa dilemman, det är inte lätt när ens fader är en gammal 68-revolutionär medan man själv och ens moder vuxit upp och lever i en skyddad verkstad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0